Svensk mafia "Victor"

Uttalande angående dokumentären Svensk maffia I helgen avled en "Victor" av de medverkande i dokumentärserien Svensk maffia, vilket orsakat stor uppmärksamhet. Lasse Wierup, redaktör för dokumentärserien Svensk maffia, och Fredrik Lundberg, chef för TV4:s samhällsredaktion, berättar om arbetet med programmet. Efter de senaste dagarnas nyhetsrapportering vill vi beskriva arbetet med reportaget om den 21-årige man som medverkade i episod två av Svensk maffia (sänt torsdagen den 3/2 2011). Redaktionen efterlyste under början av 2010 kontakt med gängmedlemmar. Via en självhjälpsorganisation för före detta kriminella träffade vi den nu avlidne mannen från Stockholm. Redan vid första mötet framkom att mannen inte hade lämnat gänglivet, utan fortfarande såg sig som ledare för en grupp unga kriminella. Bara några månader tidigare hade han dömts för rån och rånförsök. I domen framkom att han ansågs ha psykiska problem, utan att lida av någon allvarlig störning. Den första inspelningen skedde på Strix Television, det produktionsbolag som anlitats av TV4 för att producera dokumentärserien. I en lång intervju berättade mannen om sin brottsliga bakgrund och om hur han drömt om att bilda ett kriminellt gäng. Han förklarade att han hade haft tankar på att bryta med sitt destruktiva liv, men sa att han i nuläget saknade tillräcklig motivation för att göra detta och berättade att han försörjde sig på kriminalitet. Som förklaring till varför livet "gått snett" angav han flera faktorer, bland annat otrygga uppväxtförhållanden, missbruk och psykiska problem. Mannens förmåga att, på ett insiktsfullt sätt, resonera kring sin livssituation gjorde att vi bedömde att materialet hade journalistisk relevans. Inblickarna i utanförskap, frustration och längtan efter tillhörighet -- faktorer som förenar många av dem som dras till kriminella gäng -- ledde till ett beslut om att han skulle medverka i programserien. Vi frågade därefter om det fanns möjlighet att intervjua personer i mannens närhet, såsom anhöriga, vänner och gängmedlemmar. Mannen undersökte detta och gav besked om att hans familj inte ville ha kontakt med redaktionen. Däremot meddelade han att det gick bra att intervjua andra inom hans gäng, på de villkor som ställdes upp av enskilda medlemmar. En intervju med gänget kom att ske i samband med mannens 20-årsdag. Inför inspelningen träffade delar av redaktionen gänget för att berätta om dokumentärserien. Mannen och ett flertal andra hade samlats i en lägenhet för att lyssna på musik och "festa". Tv-teamet presenterades av mannen för de övriga. De frågade samtliga om hur de ställde sig till att medverka. Detta ledde till att vissa maskerade sig med "rånarluvor" medan andra medverkade öppet. Alla var införstådda med att de filmades av ett team från dokumentärserien Svensk maffia som skulle sändas på TV4. Inspelningen pågick i cirka en och en halv timme och avbröts

More Videos...


Invandrare i förorten beskriver hur de hamnade i kriminalitet 2017-03-15
Invandrare i förorten intervjuas och förklarar hur de hamnade i kriminalitet och att de tjänar run 30 000 kr per månad på att sälja knark.

Helvetet inifrån Wierup Olsson
Intervju med huvudpersonerna i boken "Helvetet inifrån". En sann skildring av livet i svenska Hells Angels MC. Av Lasse Wierup och Daniel Olsson. Utgiven av Reporto Publishing september 2012.

serbisk maffia i stockholm/sweden
srpski kriminalci uce fince kako da postanu pravi ljudi...dragomir mrsic,vuksan rovcanin, ismet sabaredzovic,sasa etc från snabba cash/ brze pare opet zajedno

Skinheads - 25 år senare. (Stockholm Skins)
I dokumentären "Skinheads" följde journalisten Cicci Renström Suurna ett skinheadsgäng i Stockholm i slutet av 1980-talet. Nu får vi åter träffa Kenta och Göran 25 år senare som berättar hur skinheadstiden formade deras liv.
Follow